bänkbildErgonomi är viktigt. Organisterna utsätts för stor påfrestning speciellt i nacke,rygg och axlar efter många timmar på orgelpallen. Därför är det viktigt att vi arbetar med att utveckla möjlighet att ställa in spelbordet för att minska den negativa påverkan på kroppen. Grönlunds orgelbyggeri har därför utvecklat och tillverkar två olika typer av orgelbänkar med reglerbar höjd de kan också förses med lätt avtagbart ryggstöd om man så önskar.

I modellen ni ser ovan på bild regleras höjden via fyra hydraultuber. Det är samma system som ofta används till bland annat arbetsbänkar och är därför väl beprövat. Steglöst höjs bänken via en vev på bänkens ena gavel. Veven går också att vika in. För att lätt kunna återkomma till sin idealposition finns på bänkens ena ben en skala. Längst ner på varje ben finns en reglerbar fot som kan kompensera för eventuella ojämnheter i golvet. Det är också möjligt att via dessa justera bänken så att man får en liten lutning av sitsen om man så önskar.

Under sittytan finns även ett fack för nothäften samt längre ner en vilobräda för foten.

Bänken tillverkas i första hand i furu eller ek men kan även tillverkas av annat träslag. De levereras naturell, efter önskemål eller behandlade med en slitstark oljevax som ger en sitsen en bra och behaglig yta.

Till denna bänk är det även möjligt att tilläggsbeställa ett ryggstöd. stödet är som på en regissörsstol vilket gör det lätt att montera och demontera.

Följ denna länk för mer information, bilder och ett printvänligt produktblad

Alternativt har vi en enklare bänk som också har reglerbar höjd men denna sker manuellt i steg. Kostnaden är betydligt lägre och vi har utvecklat den för att även mindre kyrkor med orglar som inte används lika ofta ska kunna ha möjlighet att ha orgelbänk med reglerbar höjd.