Vad kan man göra själv för att underhålla orgeln så att den kommer att fungera bra och hålla länge?
Det enklaste är rengöring.

Pedalklaven kan dölja många hemliga skatter i form av pennor, gem, viktiga lappar och inte minst dammråttor. Att dammsuga mellan pedaltasterna är inte skadligt. Eventuellt kan klaven tas bort för att förenkla åtkomst. Några varningar innan pedalen tas bort. Kontrollera så att orgeln har en löstagbar klav. På vissa äldre orglar kan klaven inte tas bort. Om ni tar bort pedalen är det viktigt att den återställs på rätt ställe samt att man inte skadar filten på mekaniken som möter själva pedaltangenten. För att undvika skador är det bäst att försiktigt lyfta dit pedalen lite uppifrån. Inte bara skjuta in klaven för då kan filten lossna.

Registerandragen är oftast ytbehandlade i någon form och kan därför rengöras med vatten och en droppe tvål. Testa försiktigt först på ett andrag.

Klaviaturerna blir med tiden smutsiga både på ytan och mellan tangenterna. Tidigare varnade man för suddskräp som kan trilla mellan tangenterna och få dem att kärva. Denna varning kvarstår men idag verkar det vanligare med små neonfärgade lappar. Vill ni rengöra klavarna är detta möjligt men var varsam för att inte torka ut tangenterna eller skada dem. Våra orglar har tangenter av olika träslag eller ben. Fuktig trasa med lite tvål fungerar bra om man ser till att tangenten inte blir blöt så att träet påverkas. Eftertorka alltid med torr trasa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Insidan av orgeln blir likväl som överallt annat dammig. Att dammsuga invändigt är helt ok på alla de ställen ni lätt kommer åt. Akta dock piporna så att de inte skadas. Metallpipor är väldigt känsliga.

Piporna ska ni inte rengöra själv. Metallpiporna är känsliga och bör inte vidröras av våra händer. Vi har syror och fetter i huden som påverkar piporna vilket ger märken med tiden. Mindre märken inne i orgeln är kanske inte lika störande som på fasaden men bäst är att undvika all kontakt med piporna. Om ni ska vidröra dem, använd handskar.

Orgelhuset kallas orgelns yttre skal och det kan rengöras men metoderna är helt olika beroende på hur det är ytbehandlat. Därför är det oftast bäst att låta detta åldras naturligt utan tvätt och puts. Snälla, undvik att borra, spika, tejpa eller skriva på orgeln. Detta syns för evigt. Tejp kan tyvärr ganska ofta lämna fula spår som inte går att ta bort. limmet påverkar lack eller färg mycket negativt. Använder ni tape så kom ihåg att ta bort det efter användandet.

Använd inte orgeln till montage av dolda elcentraler eller kablar. Orgeln är ett skyddat objekt och var därför varlig i hur ni spikar/skruvar/tejpar eller borrar.

 

Komplett rengöring av orgeln måste man göra ibland för att upprätthålla funktion och klang. Detta ska ni inte göra själva då piporna måste plockas ut, rengöras och när de sedan ska återställas stäms piporna. Vi rekommenderar att göra komplett rengöring så sällan som möjligt. Det går inte att ange exakt tidsintervall. vissa orglar blir smutsiga fort medan andra kan det ta många tiotal år innan detta behövs. Bästa sättet är att se om det är dags är att gå in i orgeln och se hur det ser ut mellan, och inuti piporna samt i orgelhuset. Är det omfattande damm som ”rullar omkring” kan det vara dags. Mindre damm som ligger stilla stör vanligen inte funktionen.

Kontakta oss för prisuppgift