Grönlunds har levererat kombinationssystem från Firma Aug Laukhuff och Otto Heuss men oftast använder vi ett lokalt system av företaget IOP som är utvecklat av oss, universitetet samt ett antal internationellt erkända organister och professorer. Visionen var att skapa framtidens kombinationssystem som både innehåller den traditionella Setzer tanken med långa listor av kombinationer och systemen med flera fasta kombinationer. Visionen blev verklighet och systemet innehåller idag möjlighet till båda typerna parallellt.

Lahti 3

Listor med oändligt många kombinationer …

…  är möjligt, men inte så praktiskt. Istället kan man sortera sina listor efter stycken eller konserter. Allt sorterat under sin egen identitet så att man lätt kan hitta sina inställningar. Via en personlig inloggning kan ingen annan av misstag nå era kombinationer.

Genom att nyttja decimalsystemet är det enkelt att lägga till och dra bort kombinationer utan att ändra numreringen i noterna.

Fasta kombinationer per verk eller hela orgeln…

…är praktiskt vid återkommande registreringar. Att ha vissa standard inställningar är mycket användbart och sparar en del förberedelsetid inför mässor eller improvisationer. Systemet har 10 fasta kombinationer som gäller för hela orgeln men även 6 individuella för varje manual/pedal. De fasta kombinationerna aktiveras enkelt med en knapptryckning.

Det vanligaste är att man använder listor och systemet är därför inställt till att prioritera detta men genom en knapptryckning övergår knapparna till att gälla fasta kombinationer istället.